I to se događa

Vlada je premašila plan za ulazak u unutrašnji dug putem prodaje vrijednosnih papira iako je nivo duga regulisan Zakonom o budžetu odobrenom od strane Skupštine. Prema planu prezentiranom u godišnjem budžetu, Ministarstvo Finansija se obavezuje da izvrši usluge za Vladu zaduživanjem iz domaćeg privatnog sektora u iznosu od 74 miliona eura putem vrijednosnih papira. No, od devet aukcije vrijednosnh papira održanih do sada do polovice avgusta, ovo ministarstvo je zaradilo oko 99 miliona eura prihoda, ili 25 miliona više nego što je planirano budžetom, piše list "Koha Ditore".

Prema pisanju lista, isti dug, prema dokumentima o proglašenju rezultata, Vlada je dužna vratiti kupcima dionica "TRUST-a" s godišnjom kamatnom stopom od 2 do oko 5 posto.

O prekoračenju praga za unutrašnji dug Ministarstvo nije promijenio planove niti u pononom izglasavanju budžeta u junu. Prema ovom odobrenom dokumentu od strane Skupštine, koji ima snagu zakona, predviđa se da godišnji dug ne pređe više od 74 miliona eura.