Moraju se preduzeti konkretne mjere

Projekt autoputa Vrbnica-Merdare koji povezuje Kosova sa Albanijom, započet u aprilu 2000. godine očekuje se da bude završen novembra ove godine, a u međuvremenu jedan dio puta je pušten za saobraćaj tokom ove godine.

Od ovog projekta, koji je jedan od najvećih investicija Vlade Kosova, još uvijek nema zarade, ocjenjuju stručnjaci ekonomskih prilika.

Izgradnja autoputa Vrbnica-Merdare viđen je kao dobra prilika za olakšanje trgovinske razmjene s drugim zemljama u regionu i šire kao i ekonomski razvoj Koosva.

Autput je takođe ocjenjen kao historijski projekat evropskog Kosova i integraciju u Evropku uniju, piše Radio Slobodna Evropa.

Lekë Musa iz Privredne komore Amerike na Kosovu, kaže za Radio Slobodna Evropa da kako bi vidjeli zaradu od autoputa, Vlada Kosova mora preduzeti konkretne mjere za poboljšanje ostale poslovne i trgovinske politike.
 
"NMeposrednih koristi nema i profita će biti u narednom periodu, nakon što Vlada Kosova i cjelokupno investicijsko okruženje na Kosovu bude poboljšano, jer samo poboljšana putovne infrastrukture nije dovoljno. To mora biti popraćeno dodatnim trgovinskim politikama, koje treba preduzeti Vlada Kosova kako bi pomogla domaćoj proizvodnji, koja bi iskoristila ovu infrastrukturu kako bi svoje proizvode plasirala van zemlje", rekao je Musa.

S druge strane, ekonomski stručnjak, Milazim Abazi, kaže za RSE da do sada od autoputa nije bilo zarade.
 
"Na izgradnji ovog autoputa trebale su sudjelovati kosovske kompanije, kao kooperanti, na način da ova serdstva koja se koriste za izgradnju autoputa ostanu na Kosovu. Ovako kako se činilo do sada, nikakav novac ne ostaje na Kosovu", podvlači Abazi.

Izgradnja autoputa Vrbnica-Merdare viđena je i kao dobra prilika za zapošljavanje građana Kosova. Prema riječima Lekë Muse, tokom izgradnje autoputa zaposlenost je bila relativno dobra.

"Bilo je zapošljavanja, posebno u onim područjima gdje je rađen autoput. Ali, s druge strane i angažovanje kosovskih komapnija za obavljanje nekih radova bila je dobra prilika, gdje mislim da je ovaj cilj ostvaren", ocjenjuje Musa.
 
Izgradnja putovne infrastrukture, podvlači Lekë Musa, čini Kosovo atraktivnijim za strane investitore,  jer, kako kaže, plasiranje različitih proizvoda i investicija na Kosovo je olakšana.