Pisanje štampe

Odlazeći komandant KFOR-a, njemački general Erhard Drews rekao je, povodom slanja rezervnog njemačko-austrijskog kontigenta na Kosovo, da će vojnici imati odgovornost za veliki dio sjevera Kosova i naglasio da oko 95 odsto srpskog stanovništva na sjeveru nema interes za otvoreni konflikt.

"Vojnici će imati odgovornost za jedan veliki dio sjevera (Kosova) i tamo će obezbjeđivati sigurnost, stabilnost i slobodu kretanja'', rekao je Drews njemačkom radiju "Deutsche welle" povodom, za kraj septembra najavljenog, odlaska 550 njemačkih i 150 austrijskih vojnika na Kosovo, angažovanih u okviru Operativnog rezervnog bataljona (ORF), koji treba da smjene italijanski kontigent.
 
Drews je, povodom konflikata na graničnim prijelazima, ocjenio da se tu ne radi samo o politici.

"Radi se o ilegalnoj trgovini svake vrste - tamo se radi o oružju, o drogi i trgovini ljudima. I ti 'ilegalni biznismeni'- kada im je "biznis-model" ugrožen ne prezaju ni od smrtonosnog nasilja"', kazao je Drews, koga će, prema najavama iz Berlina, 7. septembra zamjeniti novi njemački general Volker Halbauer.
 
Halbauer je rođen je 1955. godine u pokrajini Baden -Virtemberg i šef je štaba njemačkih kopnenih snaga u Ministarstvu odbrane.

Od stacioniranja međunarodnih trupa na Kosovu 1999. godine, Halbauer je šesti po redu njemački komandant KFOR-a, podsjećaju mediji, navodeći da njemački Bundesver (vojska) na Kosovu ima 872 vojnika, od ukupno 5.600 vojnika KFOR-a i da je, poslije italijanskog, njemački kontigent drugi po veličini.

Mediji ocjenjuju da je godina u kojoj je komandant bio Drews bila obilježena problemima, dok se za njegovog prethodnika, generala Erharda Buhlera kaže da je uspio da posreduje u kompromisu između srpske i albanske strane i tako opmogući pregovore pod pokroviteljstvom Evropske unije.
 
Njemački politički nedeljnik "Spiegel" je ovih dana prvi pisao o tome da opis situacije na Kosovu zvuči alarmantno i da će Njemačka tamo, na zahtjev NATO, krajem septembra poslati jedan krizni kontigent vojnika.

"NATO je ponovo zahtjevao angažman njemačko-austrijskih borbenih trupa na Kosovu za jesen ove godine", piše "Spiegel", navodeći da je Komanda za inostrane vojne angažmana u Potsdamu informisala jedan broj poslanika Bundestaga o tome da oko 700 njemačko-austrijskih treba na početku oktobra da zamjene jedan italijnski kontigent.
 
Ovo je treći put u godini da njemački vojnici moraju da budu angažovani na Kosovu, navodi magazin, dodajući da je Berlin, bez oklijevanja, dao saglasnost na molbu NATO-a da bi se, prema komandi u Potsdamu, "na najbolji način podržali uspješni nastavak operacije i dalja stabilizacija i poboljšanje sigurnosne situacije na sjeveru Kosova".
 
Vojnici njemačkog Bundesvera će zato, kako se navodi, biti do kraja septembra prebačeni na Balkan i trebalo bi tamo da ostanu najmanje do kraja ove godine.
 
"Opis situacije na Kosovu zvuči alarmantno. Uprkos prisustvu oko 5.800 vojnka međunarodnih snaga i jednog italijanskog kontigenta za angažmane od oko 700 ljudi, NATO procjenjuje situaciju, prije svega u oblasti Kosova prema Srbiji, i dalje kao nestabilnu", prenosi "Spiegel".
 
Nedjeljnik dodaje da je general Bundesvera Rainer Gratz pisao poslanicima da, poslije izbora u Srbiji, postoji u narednim mjesecima "jedan značajan potencijal za ponovno pogoršanje situacije".
 
List navodi da je smanjenje trupa na Kosovu u bližoj budućnosti veoma malo moguće i da molba iz Brisela pokazuje da se na brzo redukovanje trupa na Balkanu u bliskoj budućnosti jedva da i može računati.