Status Kosova je rješen

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Tracey Jacobson izjavila je za KIM radio da je status Kosova rešen i da apsolutno ne postoji mogućnost korekcije granica.

Jacobson je, u jednom od prvih intervjua za srpske medije na Kosovu, istakla i da su SAD u potpunosti opredeljene u korist suvereniteta Kosova na čitavoj svojoj teritoriji.

"Ono na šta Kosovo i Srbija zaista treba da se usredsrede jeste jedan dijalog koji će dovesti do normalizacije odnosa između dvije zemlje, kako bi napredak koji je do sada učinjen mogao da se utvrdi i na osnovu toga dalje nastavilo sa radom na stvaranju jedne stabilnije sredine i ekonomskom razvoju", rekla je Jacobson.

Govoreći o dijalogu Prištine i Beograda, ona je istakla da vlade Kosova i Srbije treba da odluče na koji način i o kojim problemima će voditi razgovore, kao i kakvi kompromisi će biti postignuti.
 
"Smatram da, ako budu sarađivale na jedan transparentan, otvoren i produktivan način, onda može doći do napretka, a to bi bilo u korist obje države i njihovih evropskih težnji", rekla je ona.

Navodeći kao primjere razgovore, koji su doveli do Sveobuhvatnog prijedloga za rješenje statusa Kosova, kao i tehnički dijalog sa Srbijom, Jacobson je ocjenila da je Kosovo pokazalo da je sposobno da bude dobar i produktivan partner u pregovorima, prenosi KiM radio.