U interviewu za Bloomberg

Hashim Thaçi kaže da su priznanje Kosova u UN i evroatlantske integracije pitanje vremena i dodaje da Srbija shvata tu realnost ali još nije spremna da je prizna.

On je to izjavio tokom nedavnog boravka u Njujorku.

"Na zatvorenim sastancima, znam šta oni kažu. Kažu da je Kosovo nezavisna država", izjavio je Thaçi u intervjuu za američku medijsku korporaciju "Bloomberg", misleći na predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i predsjednika vlade Ivicu Dačića.

On je u intervjuu pod naslovom "Igra čekanja kosovskog premijera na priznanje u UN", koji je prenijela albanska agencija ATA, istakao da Srbija shvata realnost, ali da još nije spremna da zvanično prizna nezavisnost Kosova.

"Cio svijet zna da je Kosovo suverena država. Srbija shvata realnost nezavisnog Kosova, međutim, sada nije spremna da nas prizna 'de jure'", rekao je Thaçi.

Govoreći pred razmatranje izvještaja o Kosovu u Savjetu bezbjednosti UN, kosovski premijer je rekao da će lideri Srbije uskoro morati da odustanu od svoje nacionalističke retorike i svojim građanima pokažu ekonomski napredak.

"Moja poruka njima je da se usredsrede na zaposlenja i ekonomiju. Dobili su izbore na platformi nacionalizma, ali ne mogu da opstanu na toj platformi. Ljude više interesuje posao nego nacionalizam", rekao je Thaçi.