Nova školska godina na Kosovu

Dužnosnici Ministarstva obrazovanja su kazali da su izvršene sve pripreme da nastava započne uspješno od 3. septembra 2012. godine. Preko hiljadu školskih objekata na čitavoj teritoriji Kosova su spremni za nastavni proces.

Sve škole u zemlji će svoja vrata otvoriti 3. septembra kako bi dočekali učenike, koji će pohađati nastavu u osnovnom i srednjem obrazovanju. Savjetnik u Ministarstvu obrazovanja, Ragip Gjoshi kazao je za Radio Kosovo, da su izvršene sve pripreme za početak nove školske godine.

On je rekao da će tokom septembra biti otvorene i nove školske zgrade, koje su spremne da dočeaju učenike za novu školsku 2012-2013. godinu.

"Za 1.007 škola zvono će zazvoniti i zateći će ih spremne. Nadamo se da će 5 do 6 škola biti tokom septembra spremne kako bi svečano primile učenike. Međutim, radi se na još 36 drugih školskih objekata, za koje se očekuje da će u narednim godinama biti spremne", kazao je on.

Gjoshi je rekao da je Vlada izdvojila oko sedam miliona eura za distribuciju besplatnih knjiga za učenike od prvog do devetog razreda. On je dodao da su knjige već na vrijeme distribuirane u svim školama u zemlji.

"Udžbenici su više od 95 posto distribuirani od strane 'Libri Shkollor' i od strane kopmanije 'Dukagjini'. Udžbenici se sada distribuiraju po školama, a ne kako je ranije bila praksa opštinskim direktorijatima", rekao je Gjoshi.

U 2012-2013. školsku godinu u prvi razred je upisano preko 29 hiljade učenika.