Srbija zakleti neprijatelj Albanaca

Opoziciju sa Kosova razgnjevio je nastup srpskog premijera Ivice Dačića pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Srbija se nimalo nije promijenila još od vremena kralja Nikole već se, kako tvrde, "sama proglasila za zaklete neprijatelje Albanaca".

Zvaničnici opozicionih partija kosovskih Albanaca smatraju da Srbija još od vremena kraljevstva nije promijenila svoju politiku prema Kosovu i da je premijer Ivica Dačić obraćanjem u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija o istorijskom dogovoru Srba i Albanaca "zapečatio neulaženje u dijalog", prenosi list "Zëri".

"Izjava Ivice Dačića da Srbija i Kosovo treba da povedu istorijske pregovore o statusu Kosova smatra se osnovnim razlogom za suprotstavljanje novim političkim pregovorima sa Srbijom. Dačić je pred Savjetom bezbjednosti pokazao da Srbija želi pregovore o statusu, a ne o drugim pitanjima", ocjenjuju predstavnici opozicije i analitičari u Prištini.

Oni ističu "da se Srbija nimalo nije promijenila još od vremena kralja Nikole već se, po mišljenju analitičara, sama proglasila za zaklete neprijatelje Albanaca i države Kosovo". Ne objašnjavaju, međutim, zašto kao poređenje koriste crnogorskog, a ne nekog srpskog kralja.

Generalni sekretar Demokratskog saveza Kosova (LDK) Ismet Beqiri kaže da ne želi da komentariše Dačićeve izjave, jer od njega "ne očekuje ništa povoljno i dobro".

"To je isti onaj Dačić koji slijedi Miloševićevu politiku i koji je ostao u njegovom vremenu. Ovo bi pitanje trebalo postaviti Hashimu Thaçiju, jer on insistira na pregovorima sa Srbijom", rekao je Beqiri.

U svakom slučaju, rekao je, za LDK i za Kosovo je jasno da je suverenitet, integritet i nezavisnost Kosova zaključeno pitanje.

"Zbog toga smo i rekli da ne vidimo nikakvu hitnost niti razlog za taj politički dijalog. O čemu politički pregovori? Takva logika ne vodi nigdje. To je logika daljeg zaoštravanja odnosa a zašto ne i ratnohuškačka logika koja apsolutno ne vodi naprijed. Ovo je vjekovima zaostala logika", rekao je Beqiri.

Rexhep Selimi iz Pokreta "Samoopredjeljenje" rekao je da je Dačić manifestovao interes Srbije da nastavi pregovore sa Srbijom.

"Mi znamo da Srbija još uvijek ima u svom Ustavu Kosovo kao dio nje i logika Srbije prema Kosovu je uvijek ista, od Miloševića, Tadića, Dačića i drugih", rekao je Selimi.

Analitičar Halil Matoshi kaže da se Srbija pretvarala da se na Kosovu ništa nije dogodilo, ali je Kosovo proglasilo nezavisnost, i to je potvrdio Međunarodni sud pravde, tako da nema razloga da se sa bilo kim razgovara o političkom statusu Kosova.