Slučaj u Dubravi

Bujaru Bashi, koji služi zatvorsku kaznu od 14 godina i deset mjeseci u zatvoru Dubrava, odobreno je od strane direktora zatvora da ode kući za vikend. No, od 1. avgusta, ovaj zatvorenik - koji je nekoliko puta pobjegao iz zatvora na Kosovu * više se nije vratio u Dubravu.

Direktor zatvora u Dubravi, Haki Maxharraj, je potvrdio za list "Zëri" da je potpisao odluku da Basha iskoristi odmor za vikend, koji pripada zatvorenicima koji su završili dvije trećine kazne. A sada on je izdao zahtjev za njegovo hapšenje.

Ali, Maxharraj i način na koji je pušten Bujar Basha, smatran kao opasan čovjek, je pod istragom komisije formirane od strane direktora Popravne službe Kosova, Resmi Hoxhe.

"Primili smo informaciju da je Bujaru Bashi dopušteno koristiti vikend i da se on nije vratio. Formirali smo komisiju kako bi došli do saznanja kako je on oslobođen i kako se cio slučaj dogodio", rekao je Hoxha.

Nakon okončanja vikenda, Basha je podnio zahtjev da mu se odluka produži još nekoliko dana, pošto je jedan član njegove porodice bolestan.

"Produžili smo mu dane i on je, drugom odlukom, trebao da se vrati u zatvor 6. avgusta u 18:00 časova, ali se nije vratio", rekao je Maxharraj.

Bujar Basha (1981) iz Prizrena je osuđen za krađe koja je načionio odmah poslije rata na Kosovu. On je nekoliko puta pobjegao iz zatvora i posljednji put je bio dio grupe od sedam osoba koje su pobjegle iz Dubrave, kada su koristili i vatreno oružje. U bjekstvu je počinio još jedan slučaj pljačke jedne zlatare u Drenasu, kada su povređena i dva policajca. Nakon što je uhapšen, u novembru 2009. godine, njemu je određena jedinstvena kazna u trajanju od 14 godina i deset mjeseci.