Početkom oktobra

Početkom oktobra NATO će poslati 700 svojih vojnika na sjeveru Kosova. Njemački dnevnik "Spiegel" piše danas da je NATO ponovno tražio slanje njemačko-austrijskih trupa za intervencije na Kosovu u jesen 2012, prenosi list "Panorama".

Oko 700 njemačkih i austrijskih vojnika će početkom oktobra zamjeniti italijanske mirovne snage.

Treći put u ovoj godini njemački vojnici rezervnog bataljona ORF krenuće u pravcu Kosova. Uprkos ovoj činjenici, Berlin je prihvatio zahtjev NATO-a da uspješno nastavi operacije radi dalje stabilizacije i poboljšanja sigurnosti na sjeveru Kosova, piše "Spiegel".

Pomenuti njemački list situaciju na Kosovu opisuje kao alarmantnu. Iako je na Kosovu prisutno oko 5800 međunarodnih vojnika i dodatnih 700 italijanskih vojnika, situacija je i dalje krhka, posebno na sjeveru, na granici Kosova sa Srbijom.

Nakon izbora u Srbiji početkom ljeta, u kojima se pokazalo da su nacionalističke snage izašle kao pobjednici, u narednim mjesecima egzistira značajan potencijal za pogoršanje situacije, citira Spiegel generali Rainera Glatza.

Ovaj rezervni bataljon (ORF) stvorio je NATO za opasne situacije i slučajeve koje ne mogu da kontroliraju regularne snage. Na Balkanu, ove jedinice se uglavnom koriste u pograničnim zonama radi obezbjeđivanja slobode kretanja i sigurnosti.