Sličnosti i razlike naroda u Evropi

Albanci su vrlo stari narod i imaju specifičan jezik. Tokom stoljeća su sačuvali homogenost. Razlikuju se od Slovena, dok imaju sličnosti sa Grcima od prije 3000 godina. Ali, zbog premeštanja, migracija i brakova, genetski podaci pokazuju da su narodi Evrope, neki više a neki manje, su daleki rođaci. To su rezultati studije urađenog od strane Univerziteta u Kaliforniji za genetsko porijeklo.

Cijela Evropa je jedan veliki genetski nered. Većina ljudi na starom kontinentu imaju iste ili slične pretka, piše dnevni list "Express".

Te sličnosti su vidljive barem tokom 1.500 posljednjih godina. No, koliko god imali zajedničkog, neki od ovih naroda su također drugačiji.

U ovoj grupi čini se da spadaju i Albanci. Njihovo ilirsko porijeklo i jezik potpuno jedinstven od drugih čini ih prilično posebnim.

U isto vrijeme proizilazi da oni vuku isto porijeklo sa drugim narodima u regionu, no prije dolaska Slovena, negdje 3000 godina prije njih.

Petar Ralph i Graham Coop su dva istraživača iz Odjela za Evoluciju, Ekologiju i Biologiju populacije na Univerzitetu u Kaliforniji, SAD. Oni su u julu ove godine objavili studiju pod nazivom "Posljednja geografija genetskog porijekla u Evropi." U njoj se govori o regionu i svim narodima Evrope.