Međususjedski odnosi PR-BG

Nedostatak katastarskih knjiga dovodi do problema za vlasnike nepokretnosti na Kosovu.

Kosovu nedostaju precizne informacije o društvenom i opštinskom vlasništvu nad zemljišnim parcelama već 13 godina, još otkako je veliki broj katastarskih dokumenata prebačen u Srbiju tokom njenog odlaska iz svoje bivše pokrajine 1999. godine.

Odsustvo tih dokumenata, koji predstavljaju sveobuhvatan registar nekretnina, uključujući i historijat vlasništva, lokaciju, dimenzije i vrijednost, dovodi do problema s vlasništvom u zemlji.

Denis Pitarka, glasnogovornik Kosovske katastarske agencije, izjavio je da su srbijanske vlasti 1999. sa sobom ponijele dokumente o promjenama u vezi sa zemljištem.

"Posebno [je odnesena] evidencija ažurirana od strane vlasti Srbije tokom perioda 1990-1999. Međutim, generalno gledano, mi smo ponovno izgradili sve opštnske katastre, gdje su registrirani svi zemljišni posjedi," izjavio je Pitarka.

U nekim slučajevima, sudovi su napravili izmjene u vlasništvu nad zemljištem u Prištini. Opštine su u tom slučaju obavezne poštivati legalnost donesenih odluka.

"Mi imamo informacije od ljudi za oblasti za koje se znalo da predstavljaju zemljište u javnom ili opštinskom vlasništvu, itd, ali ti posjedi su u međuvremenu pretrpjeli promjene odlukom sudova," izjavio je Shiqeri Spahiu, direktor Katastra za opštinu Priština.

Beograd i Priština postigli su sporazum o katastru u septembru 2011. Predstavnici srbijanskog ureda za pregovore s Prištinom izjavili su da će taj sporazum, po prvi put od 1999. godine, Beogradu omogućiti da učestvuje u imovinski vezanim sudskim postupcima na Kosovu.

Pitarka je izjavio da su problemi koji su se javili u utvrđivanju posjeda posljedica sistema koji je naslijeđen i transformacija na novi sistem zasnovan na tržišnoj ekonomiji i promociji privatnog sektora.

"Problemi su još uvijek prisutni, zbog nezavršenog procesa privatizacije i zato što tranzicijska faza na Kosovu ... nije regulirana," kaže Pitarka.

Beograd Kosovo optužuje za uzurpaciju srpske imovine i za neregularno obavljenu privatizaciju.

Aleksandar Vulin, šef srbijanskog Ureda za Kosovo, kaže da će njegov ured uskoro pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom Srbije i međunarodnim institucijama za ocjenu privatizacije na Kosovu.

"Ne može se kupovati nešto što je ukradeno. Prvo se mora utvrditi šta kome pripada, i tek onda možemo razmišljati o privatizaciji. Privatizacija na Kosovu obavljena je na monoetnički način i Srbi u njoj nisu sudjelovali, što jednostavno nije održivo," izjavio je Vulin za beogradsku novinsku agenciju Beta.

Srbija je pristala da vrati kopije tih registara, ali ne i originale, saopštivši da samo države mogu imati katastarske registre.

"U slučaju da Srbija izvrši povrat katastarske i imovinske dokumentacije na Kosovo, [ova agencija i druge institucije] suočiće se s novim izazovima," izjavila je Arta Gosalci, glasnogovornica kosovske Agencije za privatizaciju.