Prema podacima Pravoslavne crkve

Uz podatke pravoslavne crkve, "kosovski dodatak" prima od 130.000 do 140.000 Srba na Kosovu, a da bi se napravio registar svih osoba koji žive na Kosovu potreban je popis, rekao je bivši ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović, prenosi QIK članak srbijanskog lista "Politika".

Bogdanović je rekao da se ne mora sprovoditi popis da bi se spriječile malverzacije sa "kosovskim dodatkom" i ocjenio da je "dovoljno da se pomoć centralizuje, da ide iz jednog centra i da se tačno zna ko je za šta odgovoran, od države do lokalne samouprave i javnih službi".

On je izjavio, prenosi Politika, da ne vjeruje da će popis biti sproveden, jer to "nije bilo moguće uraditi 2011. godine, pa neće ni sad".

I direktor vladine Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbijem, Aleksandar Vulin rekao je da mu se dopada ideja da se "kosovski dodatak" isplaćuje linearno i da je "rješenje za to popis stanovništva na Kosovu i socijalna karta”.

Prema riječima bivšeg sekretara u Ministarstvu za Kosovo u Vladi Srbije Olivera Ivanovića koji je rekao prošle godine je, kada je rađen popis za cijelu Srbiju, propuštena prilika da se to uradi, sada nije realno, a i mnogo bi koštalo, piše list.

"Kosovski dodatak" je kompenzacija u novcu, kojeg uzimaju zaposleni u srpskim državnim institucijama, posebice u paralelnim institucijama i koji žive na Kosovu.