Povećan broj slučajeva trgovine ljudima

Slučajevi trgovine ljudima na Kosovu porasli su za više od 50 posto u prvih šest mjeseci ove godine u upoređenjenju s istim razdobljem prošle godine. Dok je prošle godine policija identificirala 24 slučajeva i poduzela toliko operacija, ove godine ta brojka je porasla na 58 slučajeva, odnosno 34 slučajeva više.

Predstavnici Policije Kosova (PK) procjenjuju da je udvostručenje ovih brojki došalo kao rezultat povećanja policijskih kapaciteta vezanih za borbu protiv ovog fenomena, piše list "Koha Ditore".

"Policija Kosova je ove godine podigla svoj kapacitet u borbi protiv svih krivičnih zločina i to se temelji na Strateškom planu razvoja planiranom za 2011. do 2015., a jedan od glavnih ciljeva ovog plana je borba protiv organizoranog kriminala, uključujući i borbu protiv trgovine ljudima", rekao je glasnogovornik Policije Kosova, Baki Kelani.

"Tokom prvih šest mjeseci ove godine poduzeta su 204 posmatranja kao i 118 tajnih praćenja od strane policije vezana za trgovinu", rekao je Kelani.

Kelani je naveo da je ove godine uhapšeno 135 osoba umešanih u trgovinu ili 64 osoba više u odnosu na prošlu godinu. Podaci Policije Kosova pokazuju da od ovog ukupnog broja uhapšenih 116 su Albanci sa Kosova.

U policijskim statistikama stoji da tokom ove godine ovaj direktorijat je preduzeo 29 operacija u saradnji sa drugim policijskim jedinicama, a štos e tiče saradnje sa opštinskim inspektoratima, u upoređenju sa prošlom godinom vidi se da je opao broj zajedničkih operacija.

"Prošle godine su preduzete 17 operacije u saradnji sa opštinskim inspektoratima, dok je u prvih šest mjeseci ove godine bilo 8 slučajeva", dodao je Kelani.