Nije izvjesno koliko Srba živi na sjeveru Kosova

Kosovske agencije i Beograd u sporu su oko broja Srba koji žive na sjeveru Kosova.

S rezultatima prošlogodišnjeg popisa koji će se objavljivati narednog mjeseca, zabuna oko toga koliko Srba živi na sjeveru Kosova se intenzivirala. To pitanje dodatno je zakomplicirano činjenicom da su Srbi na sjeveru odbili učestvovati u prošlogodišnjem prebrojavanju stanovništva.

Ti rezultati obuhvatat će cifre iz 34 opštine na Kosovu, ali će zaobići tri opštine na sjeveru. Taj broj biće zasnovan na preliminarnom testnom popisu provedenom na sjeveru u periodu 2008-2009.

Taj broj stanovnika, koji iznosi oko 40.000, biće pridodat konačnim ciframa popisa, izjavio je za dnevnik "Zëri" Sabri Zabërgja, direktor Popisnog ureda.

Zabërgja je izjavio kako se očekuje da će te rezultate prihvatiti UN-ov Ured za projektne usluge, koji provodi operacije na izgradnji mira, humanitarne i razvojne projekte.

Međutim, ne slažu se svi s tim.

"Ne mogu potvrditi ništa po tom pitanju. Još uvijek nema donesene odluke. Mi ćemo dati konačne rezultate za 34 opštine, ali nije bilo popisa u tri opštine na sjeveru," izjavio je Isa Krasniqi, čelnik Agencije za statistiku Kosova.

Krasniqi je izjavio da njegova agencija ima druge cifre stanovništva za sjever, koje bi se također trebale provjeriti. "Kosovo će imati statistiku za opšti broj stanovništva. Mi ćemo pružiti opšte podatke za cjelokupno Kosovo, uključujući i sjever. Ti podaci će biti kanalisani, ali je važno da ih prizna Eurostat", dodao je Krasniqi.

Kosovo je imalo probne popise 2005, 2006. i 2008. godine. Preko 71 odsto Srba sa sjevera Kosova učestvovalo je u probi iz 2008, ali su oni odbili učestvovati u samom popisu 2011.

Agencija za statistiku Kosova ugovorno je angažirala kompaniju StatGIS shpk za ažuriranje podataka o Zonama prebrojavanja (ZP) u zemlji.

"Ažuriranje podataka o ZP bilo je u sklopu aktivnosti na pripremama za popis. Sredstva i metodologiju korištene u tom procesu odobrile su domaće i međunarodne interesne strane uključene u aktivnosti na pripremi popisa," izjavio je Nehat Dervishi, direktor te kompanije.

Ramadan Ilazi, suosnivač pokreta "Fol", kaže da se broj stanovništva na sjeveru ne može zasigurno znati.

"Trebali bismo biti svjesni da je pitanje Srba koji žive na Kosovu višestoljetni problem između Albanaca i Srba. Svaki put kad vlade tih država razgovaraju o tom pitanju, ono gubi svoju praktičnu i ljudsku dimenziju," izjavio je Ilazi.

Iz Beograda međutim kažu da na sjeveru Kosova ima oko 52.000 do 55.000 građana, prema podacima iz 2009. Od tog broja, 95 su Srbi, a pet posto Albanci, Bošnjaci, Goranci i Romi. Najveća opština je Sjeverna Mitrovica, koja ima preko 20.000 građana. Najmanja je Zubin Potok, sa oko 4.000 stanovnika.

Slavica Marković, 52-godišnja prodavačica u Sjevernoj Mitrovici, kaže da nema tačnih statistika o tome koliko Srba ili Albanaca živi na sjeveru. "Ljudi kažu da ima 40.000 do 50.000 Srba. Ne znam koliko Albanaca živi na sjeveru. Ja ću se prijaviti kad institucije Srbije budu održavale popis," izjavila je Markovićeva.

Popis stanovništva održan na Kosovu 2011. bio je prvi popis još od 1981.