Ipak u EU!

Oglašavanja u izlozima za sezonske popuste cijena za odjeću od 30 posto pa sve do 70 posto ne pokazuju trend kretanja troškova života na Kosovu. Za razliku od cijena odjeće, cijene hrane, hljeba, zejtina, šećera, nafte i električne energije su skuplje tokom ove godine. Čak su i cijene nekih prehrambenih artikala u rangu ili skuplje nego u Njemačkoj, najrazvijenijoj zemlji u Evropi.

Nivo ovih cijena je mnogo zabrinjavajući kada znamo da je prosječna plata na Kosovu oko 300 eura, dok je u razvijenim zemljama u Evropi oko 2000 eura.

Osim niskih prosječnih plata, Kosovo ima najvišu stopu nezaposlenosti u Evropi. Za nivo nezaposlenosti nedostaju službeni podaci, ali Svjetska banka je u 2009. godini objavila podatke da nivo nezaposlenosti varira oko 37 posto.

Također, prema izvješćtaju Svjetske banke, "Siromaštvo u potrošnji u Republici Kosovo, u 2009" pokazuje da je tokom 2009. godine, oko 34 posto stanovništva na Kosovu živelo u apsolutnom siromaštvu, s 1.5 eura dnevno, dok 12 posto u ekstremnom siromaštvu, sa samo 1.02 eura dnevno.