Koalicija pod znakom pitanja

Zamjenik premijera Kosova, Behgjet Pacolli je rekao da prihvata da se povuče iz aktuelne koalicije, ako to zatraži premijer Hashim Thaçi.

"Ako premijer u budućnosti želi imati još nekog drugog partnera u koaliciji, mi smo spremni da se pokupimo i odemo. Nikada nisam bio protiv da se ovo dogodi. Ako se to dogodi, našu ćemo doprinos dati iz opozicije", kazao je Pacolli je u intervjuu za RTV21.
 
Što se tiče odluke Ustavnoga suda da predsjednik ima mandat od pet godina, Pacolli je insistirati na provedbi dogovora između njega, čelnika PDK i čelnika LDK. On vjeruje da će se predsjednica Jahjaga povući s dužnosti.

"Predsjednica će poštovati sporazum i povučiće će se", rekao je on.
 
Štos e tiče mogućeg političkog dijaloga između Prištine i Beograda, Pacolli vjeruje da bi se trebalo razgovarati kao dvije nezavisne države, ne osporavajući jedna drugoj suverenitet i teritorijalni integritet.
 
"Dijalog je nešto normalno i pripada civiliziranom društvu. Nasiljem se ništa ne postiže. Ako ste u dijalogu s nekim, ne znači da treba osporavati tvoj suverenitet i dirati državne granice", kazao je Pacolli.