Mladi na Kosovu

Facebook je postao gotovo nezaobilazna društvena mreža na Kosovu, pogotovo ako govorimo o mladima. Razlozi korišćenja su uglavnom održavanje komunikacije sa prijateljima, ali i gubljenje vremena

Mentor Ulluri, 23-godišnjak kaže da Facebook upotrebljava radi komunikacije sa prijateljima.

"Na Facebook-u imam veliki broj prijatelja i mislim da je to savršen način komunikacije", kaže Mentor.

Na početku, kažu mladi, postojao je skepticizam o širenju ličnih informacija na internetu, dok danas, oni ne oklijevaju da to rade. Objavljuju svoje fotografije, mjesta gdje se nalaze, s kime su i slično.

Burbuqe Thaçi ističe da je Facebook prisutan u njenom svakodnevnom životu, ali dodaje da ovu mrežu koristi i radi informisanosti.

"Kao i cio svijet, i ja koristim Facebook, ponekad i Twitter, ali sam na njemu manje aktivna. Upotrebljavam ove društvene mreže kako bi se informisala i održavala komunikaciju", kaže ona.

"Facebook koristim i kako bi održavao kontakt sa prijateljima a za koje dugo nisam znao gdje se nalaze i šta rade“, kaže nam Arlind Muçiçi.

Mladi na Kosovu prosječno provode i do dva sata dnevno na Facebooku.

"Najviše provedem 3-4 sata dnevno. Komuniciram sa prijateljima, čitam vesti i slično", kaže Egzon Shaqiri.

Među mladima ima i onih koji kritikuju ovu društvenu mrežu, ističući da su njeni korisnici neozbiljni i da je zloupotrebljavaju.

"Nemam vremena da se bavim Facebook-om. Previše sam angažovan, nemam dovoljno slobodnog vremena i ne bavim se internetom jer mi se ne sviđa", kaže Sabit Seferi.