Dijalog Kosovo-Srbija

Zamjenik predsjednika Alijanse za budućnost Kosova (ABK/AAK) Blerim Shala izjavio je da ta stranka namjerava da učestvuje u konsenzusu za dijalog sa Srbijom i da bi mogla da uđe u koaliciju s Demokratskom partijom Kosova Hashima Thaçija.

Blerim Shala, prvi saradnik lidera AAK-a Ramusha Haradinaja, je za list "Koha ditore" rekao da je uslov stranke da Haradinaj dobije mjesto premijera, čim ga Haški tribunal oslobodi optužbi, navodi list.

Priština će, kako je kazao Shala, u predstojećim pregovorima s Beogradom ponuditi dodatne garancije za Srbe na sjeveru u okviru Ahtisaarijevog plana, tražiti prijem u UN i da Srbija prizna Kosovo kako bi "dvije države normalizovale odnose".

Shalina izjava je, stavila je tačku i na pokušaje Pokreta "Samoopredjeljenje" da sa PDK i AAK stvori jedinstven front protiv pregovora Beograda i Prištine.

"Koha ditore" je objavila i Strateški plan kosovskog Ministarstva inostranih proslava, kojim se predviđa da "Kosovo i Srbija razmjene ambasadore u narednih deset godina, jer bez normalizacije odnosa dvije zemlje nema evroatlantskih integracija"

Politički analitičar i izvršni direktor kosovskog Projekta za etničke odnose Leon Malazogu kaže da je Thaçijev dolazak na mjesto predsjednika Kosova u ovom trenutku ipak nerealan, zato što se očekuje da će Atifete Jahjaga insistirati da ostane na položaju.

Prema njegovoj procjeni, za dalji razvoj događaja - rekonstrukciju vlade, konsenzus i pregovore s Beogradom ključno je kako će se rješiti pitanje neophodnih promena Ustava Kosova, koje kosovska skupština mora da usvoji do 11. septembra, kada će se, odlukom Međunarodne upravljače grupe, proglasiti kraj nadgledane nezavisnosti.