"Tehnički propust" od 10 godina

Putnici koji su prošli na punktu u Mučibaba između Kosova i Srbije, u četvrtak ujutro dobili su "interesantan" pečat u svojim putnim ispravama. Bili su iznenađeni da im je Granična policija Kosovu ovjerila pasoše sa datumom "16. avgust 2022".

"Oni su, brate, 10 godina unaprijed", rekao je jedan od putnika, koji se našao u četvrtak u jednom od autobusa koji saobraća na relaciji Preševo-Priština. Putnik iz Preševa je kazao da često putuje na Kosovo i izrazio želju da bi bio "srećniji" kada bi mu se ovakve "interesantne" stvati dešavala češće, nego one koje se uvijek događaju kada je riječ o prelasku državne granice na ovom graničnom prelazu, piše list "Koha Ditore".

"Putujem autobusom i uvijek se suočavamo sa dugim čekanjima na graničnom prelazu Mučibaba. Policija Kosova namjerno odugovlači i vrši kašnjenje i nedaje nam prednost niti nama što smo u autobusima, kao što se dešava na drugim graničnim prelazima. Mi koji putujemo svaki dan smo skoro 99 posto Albanci i neznam zašto da nam se dešavaju ovakve stvari. E, danas su nam se desili pečati iz 2022. godine", dodao je on. On je također rekao da mu nije jasan slučaj pečata, kojim se ovjeravaju njihovi pasoši s vremena na vrijeme tokom ulaska i izlaska sa Kosova. On je rekao da su sa ovjeravanjem pečata počeli prije mjesec dana a da prije tri mjeseca toga nije bilo.

"Kada smo ih upitali što nam nekad udaraju pečate u pasoše a nekada ne, oni samo odgovaraju da su dobili takvo naređenje. Ko putuje svaki dana obavezan je da svkog mjeseca produžuje pasoš jer on biva ispunjem pečatima i to su samo troškovi", dodao je putnik iz Preševa.

U međuvremenu, službenici Policije Kosova potvrdili su ovjeravanje pasoša sa datumom 16. avgust 2022. godine, ocjenjujući kao tehnički propust.

"Danas (četvrtak) u jutarnjoj smjeni na graničnom prelazu Mučinbabe, zbog tehničkog problema, pasoši su ovjeravani griješkom, umjesto godine 2012 bila je 2022. godina. Ovo je primjećeno od strane policijskih službenika i odmah je regulisano", rekao je Brahim Sadriu iz Kancelarije za informisanje Policije Kosova.

Pečatiranje da ovim datumom "greškom", prema Sadriuu nije se odužilo pošto je to primjećeno od strane policijskih službenika kao "tehnički propust".

"Ljudi kojima je ovjeren pasoš ovim pečatom neće imati nikakve posljedice. Policija istražuje okolnosti zbog čega se desio ovaj tehnički propust".

A štos e tiče pitanja kašnjenja na granici i ovjeravanja pečata s vremena na vrijeme na graničnom prelazu Mučibabe, Sadriu nije dao odgovor.