Nemogući kompromis

Nije moguće kompromisno rješenje po kojem bi sjever Kosova istovremeno bio i dio Srbije, i dio Kosova, izjavio je u intervjuu za beogradsku “Politiku” Hajredin Kuçi, zamjenik premijera Kosova.

"Hoćemo da u sjevernim opštinama Kosova vladaju red i zakon, a ne ilegalne, političko-biznis grupe koje žele da zavlada institucionalni vakuum u cilju materijalne koristi, a sve to navodno u ime patriotizma i za srpsku stvar. Spremni smo da sa ozbiljnošću saslušamo preokupacije i zahtjeve srpskih građana koji žive u sjevernim opštinama Kosova", kazao je Kuçi.

"Desna ruka" Hashima Thaçija u Vladi Kosova i Demokratskoj partiji Kosova, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Prištini - navodi list, Kuçi objašnjava: "Pogrešne politike bivšeg srpskog rukovodstva, kulturne i akademske elite iz 1990-ih godina, ne mogu se danas popraviti kompromisima na štetu naroda Kosova".

"Nezavisnost Kosova je nepovratna, predstoji okončanje režima nadlegdane nezavisnosti”, kaže Kuçi i preporučuje da se "pažljivo i bez predrasuda pročita 'paket' nobelovca Ahtisarija - garantujem da su suštinski obuhvaćeni i interesi kosovskih Srba".

Na kraju intervjua, govoreći o kulturnom nasleđu, Kuçi kaže: "Svaki Srbin koji je došao iz Srbije na Kosovo, s otvorenim umom, oslobođenim od prošle propagande, prijatno je iznenađen pozitivnim zbivanjima koja su se desila".