Odgovornost?

Vlada Kosova izdvojila je više od 21 milion evra koji će biti isplaćen američokoj kompaniji "Contour Global" nakon gubitka arbitraže u oktobru 2023, a premijer Albin Kurti izjavio je danas na sjednici Vlade da taj projekat nikada nije bio koristan za Kosovo, niti je u planu bila njegova realizacija.

"Kao što smo govorili godinama unazad, tako je na kraju ispalo. Ovaj projekat niti je zamišljen da bude realizovan, niti je bio koristan za našu zemlju. Nažalost, gašenje naše vlade u proljeće 2020. godine i dolazak neustavne vlade ostavili su vakuum za rješavanje ovog pitanja i obezbjeđivanje da Kosovo ne trpi velike posljedice. I pored svih posljedica, mnogo je bolje što ovakav projekat nije realizovan", rekao je Kurti.

Ministar finansija Hekuran Murati pokazao je da je sporazum između Kosova i kompanije "Contour Global" potpisan u decembru 2017. godine, uprkos upozorenjima da takav ugovor ne treba potpisivati.

"Sporazum iz 2017. koji je potpisan uprkos upozorenju da takav ugovor ne treba potpisivati. Ovako neodgovorno potpisivanje sada košta Kosovo više od 21 miliona eura. I sedam godina kasnije takve odluke nas prate i imamo posljedice", rekao je Murati.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervalla upitala je Muratija da li postoje indicije da će neko biti odgovoran za ovaj ugovor na šta je on poručio da je na organima tužilaštva da to ispitaju.