BIVŠI NATO GENERAL

Bivši NATO general Wesley K. Clark, koji je u martu 1999. godine izdao naređenje za bombardovanje srpskih vojnih i policijskih ciljeva, rekao je da postoji rizik od novog sukoba na Zapadnom Balkanu ukoliko Rusija ne bude zaustavljena u Ukrajini.

Tokom online intervjua zajedno sa premijerom Kurtijem za poznati američki televizijski kanal CNN, Clark je rekao da je Srbija ruka Rusije na Balkanu.

„Ruka Rusije se osjeća na Balkanu, Srbija je ruka Rusije i služi njenim interesima. Vučić je pametan, želi da izgleda kao da igra na obe strane, ali kada dođe vrijeme, učiniće ono što Putin želi. A ono što želi od Putina je svakako autoritet da koristi svoje snage na Kosovu, i naravno, podjela Bosne i Hercegovine i stvaranje 'Velike Srbije'“, rekao je Clark.

Prema njegovim riječima, ukoliko je u posljednjih 30 godina bilo mnogo nasilja i ubijanja i vjerovalo se da je NATO to zaustavio jednom zauvijek, sukob u Ukrajini pokazuje da taj problem može doći na Balkan.

Clark je dalje rekao da NATO treba da se uključi u oslobađanje Ukrajine, kao što je to učinio na Kosovu 1999. godine.

„Putin zna da ne želimo provokaciju koja vodi ka nuklearnom sukobu i nastavlja da nas upozorava nuklearnim vježbama. Zna da NATO nije uplašen zbog toga. Mi smo (tokom 1999.) insistirali, NATO je insistirao jer su SAD kao lider insistirale i Britanija takođe, kao i Albright i Clinton. Nismo se povukli. Sada je trenutak kada NATO mora da udvostruči svoju odlučnost da Putin neće pobjediti i moramo da učinimo više od same ponude naoružanja. NATO mora da učini više, na primjer, na Kosovu danas ima 25 godina demokratije, to je slobodna država. Bio sam tamo, svi imaju strašne priče, kao što je premijer (Albin Kurti) podsjetio, i svi su zahvalni NATO-u. Ista stvar treba da važi za Ukrajinu, moramo spasiti Ukrajinu. To je naša dužnost kao NATO“, rekao je Clark.