Alternativa

Predsjednik Turističke zajednice Kosova Ruzhdi Kurtishaj izjavio je da turisti sa Kosova nakon liberalizacije viza i porasta cijena u Albaniji za ljetovanje biraju Grčku ili Bugarsku, prenosi Demokracia.

Kurtishaj ističe da je glavni faktor zašto se smanjio broj turista sa Kosova liberalizacija viza, ali i povećanje cijena u Albaniji za 40 odsto.

„Ova, 2024. godina je nagovjestila da nema održivog turizma za neke oblasti Albanije bez kosovskih Albanaca i vizna liberalizacija je napravila razliku u odnosu na 2023. Dvije decenije smo bili izolovani od svijeta zbog nemogućnosti slobodnog kretanja. Bila je sreća što je liberalizacija izvršena u januaru i mnogi Kosovari su ispunili svoj san da posjete zemlje regiona kao što je Grčka, jer su mnogi od nas bili prije 20 godina u Grčkoj i Bugarskoj, i mislim da ovaj nedostatak turista sa Kosova nije bez razloga. Prema statistikama, postoji značajan pad turista i povećanje cijena je jedan od glavnih razloga, naravno, pronalaženje alternativnih plaža poput Grčke i Bugarske mogao bi da bude još jedan razlog zašto turista sa Kosova nema“, rekao je Kurtishaj.

Neshvatljivo je, ističe on, da piće u Dursu košta 200 leka, što je približno dva eura, dok je na jugu Albanije 700.

Izvor: Kosovo Online/Demokracia.com