Premijer Albin Kurti izjavio je danas za CNN da je Srbija "veoma agresivna" i zatražio od zapadnih partnera da izvrše pritisak na Beograd da ukloni vojne baze koje se nalaze u blizini Kosova.

"Naš sjeverni susjed, Srbija je veoma agresivan. Prvo, ne priznaje našu zemlju, što čini većina država sveta. Vodi hibridni rat, organizuje vojne vježbe na našoj granici. Imaju više od 40 vojnih baza na granici sa Kosovom. Tražimo od zapadnih partnera da izvrše pritisak na Beogarda da vojne baze uklone“, rekao je Kurti u razgovoru sa Cristian Amanpur.

Dodao je da Srbija ima rusko naoružanje, ali i kineski FK3 sistem.

"Politčki rečeno, Srbija je slična sa Rusijom. Oni ne priznaju defakto i dejure susjede, već žele ekspanziju. Rusija, takođe, imitira Srbiju tokom režima MIloševića. Sada možemo videti kako Putin želi da za Ukrajinu napravi bosanski scenario. Kremlj i Beograd istorijski, operaciono, imitiraju jedni druge. Zbog toga smo veoma zabrinuti", naveo je Kurti.

On je, povodom održavanja Samita Natoa, rekao da bez Alijanse i bez bombardovanja srpskih policijskih snaga i vojske, ne bi bilo moguće "oslobođenje Kosova", navodeći da je Slobodan Milošević želeo Kosovo bez Albanaca i gledao na Kosovo "kao teritroriju bez ljudi".

Kako je rekao, oslobađanje je omogućeno "otpornošću građana i Nato intervencijom".

"Kada su vojnici Natoa ušli na Kosovo građani su ih pozdravili kao nikoga do sada. Nato je, poslije ulaska na Kosovo, omogućio uspostavljanje kosovskih institucija. Počeli smo da radimo, učimo, vratili se svojim poslovima, život je ponovo počeo. Teško je objasniti taj trenutak, slično kao oslobađanje Evrope od nacističke Njemačke", rekao je Kurti.

Dodao je da građani Kosova žele da odaju priznanje za taj doprinos Alijanse, upravo napredujući ka članstvu u Natou.

Izvor: Kosovo Online