Predsjednik Skupštine

Predsjednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca poručio je da je "Srbija prekršila principe Osnovnog sporazuma", što Kosovu daje za pravo da ne ide dalje sa implementacijom tog ugovora, prenosi Klan Kosova.

Konjufca je govorio o očekivanjima da Vlada Kosova pošalje svoj odgovor u vezi sa planom za sprovođenje Osnovnog sporazuma najkasnije do 18. jula.

Kako kaže, Osnovni sporazum se sastoji od principa i konkretnih pitanja, gdje principi, prema njegovim riječima - čine duh sporazuma, a oni nemaju rokove.

"Principi nemaju rok, ne možete da kažete da će 1. januara 2025. godine početi primjena principa. Principi su temelji sporazuma i u članu dva sporazuma je suverena ravnopravnost Kosova i Srbije. Srbija ne može da kaže "da će početi da se ponaša agresivno prema Kosovu i da će u jednom trenutku početi da postaje dobar susjed", kazao je Konjufca.

Sa druge strane, Konjufca je rekao da se Osnovni ugovor sastoji i od konkretnih pitanja, koja imaju rokove.

"Tu su i konkretna pitanja, koja možda imaju rokove. Na primjer, kada će se otvoriti diplomatsko predstavništvo Kosova u Srbiji i druga pitanja. Problem je što Srbija krši principe sporazuma. Ovde mogu da pomenem dva primjera: tu suverenu ravnopravnost među državama, neprihvatanje Kosova kao države uopšte, čak ni de facto. I drugo, princip da Srbija ne ometa članstvo Kosova u evropskim institucijama", istakao je predsjednik Skupštine.

Dodao je da je u vezi sa tim, Srbija prekršila Osnovni sporazum kada je opstruirala učlanjenje Kosova u Savjet Evrope.

"Portparol EU Peter Stano jasno se osvrnuo na prekršaj Srbije. On je rekao da je Srbija prekršila sporazum o opstrukciji Kosova u Savjetu Evrope. U ovakvom tumačenju sporazuma, Kosovo je u pravu. Ne može biti suverene ravnopravnosti među državama kada Brnabić kao premijer Srbije pošalje pismo da poništi sporazum”, rekao je Konjufca.

Šef skupštine Kosova naglasio je da činjenica da Srbija krši sve ove principe daje Kosovu pravo da ne učini sljedeći korak za sve ostale dijelove Osnovnog sporazuma, uključujući i ZSO.

"Asocijacija je sedma tačka sporazuma. Udruženje može imati rok, ali Udruživanje nije princip. Ako nas napadne Srbija, i ako ministar odbrane Srbije kaže 'kada se vojska vrati na Kosovo', tu su narušeni principi sporazuma. Nemamo dobre komšije, imamo neprijateljstvo, ali ne zbog nas, već zbog pozicioniranja Srbije. Mislim da će u svim razmjenama i argumentima koje će Vlada imati, to biti okvir za objašnjenje kako razumemo Sporazum i zašto insistiramo da se prvo potpiše, a zatim počne da se sprovodi", zaključio je predsjednik Skupštine.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova