Oštećeno i putničko vozilo

Dva kamiona zapaljena su tokom prošle noći sat vremena iza ponoći u Sjevernoj Mitrovici, a u tom požaru oštećeno je i putničko vozilo. Požar je nevjerovatnije podmetnut, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) zamenik direktora policije Kosova za region sjever Veton Elshani.

On je naveo da za sada nema osumnjičenih, te da je istraga u toku ali da ne može da iznese više detalja.

RSE saznaje da su vlasnici kamiona Albanci koji u Sjevernoj Mitrovici imaju veleprodaju, dok je oštećeno putničko vozilo u vlasništvu Srbina D.P.

Požaru, koji je zahvatio kamione, prethodile su tri detonacije.

Na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, tokom ove godine je zabilježeno više sličnih incidenata. Početkom juna izgorela su dva automobila na identičnoj lokaciji kao i tokom prošle noći.

Početkom aprila pripadniku kosovske granične policije zapaljen je auto u Sjevernoj Mitrovici.

Početkom marta je izgoreo restoran u vlasništvu tadašnje zamjenice predsednika opštine Zvečan, Nataše Tomanić. Ona i nadležni organi rekli su da se sumnja da je požar namerno izazvan.

Krajem marta izgorela je i zgrada u vlasništvu Nenada Radosavljevića, bivšeg direktora Odjeljenja za sport, omladinu i kulturu u opštini Leposavić. Radosavljević je za RSE tada rekao da smatra da je objekat zapaljen i da je motiv za to političke prirode.

Takođe, krajem 2022. i početkom 2023. postojao je "trend" paljenja vozila koji su uzimali RKS (Republika Kosovo) tablice. Inače, zbog pitanja preregistracija vozila sa srpskih na kosovske tablice pripadnici srpske zajednice su novembra 2022. napustili kosovske institucije na severu na inicijativu Srpske liste, najveće stranke Srba koja ima podršku Beograda.