Postojanje seksualnog uznemiravanja u akademskim sredinama dokazano je u naučnom istraživanju „Omasovljavanje visokoškolskih ustanova na Kosovu, u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji“, piše Koha.

U naučnom istraživanju pokazalo se da je od 487 ispitanih studenata na Kosovu oko tri odsto izjavilo da su bili seksualno uznemiravani od strane profesora. Zatim je 25 odsto izjavilo da je čulo za slučajeve neetičkog ponašanja profesora prema studentima, a tri odsto se izjasnilo da su i sami bili svjedoci seksualnog uznemiravanja.

Naučno istraživanje, koje obuhvata studente javnih i privatnih visokoškolskih ustanova, otkriva slučajeve davanja mita koje su inicirali profesori za polaganje ispita ili za upis na studijske programe.

Slučajevi se ne prijavljuju

Univerzitetski profesor Albulenë Kastrati, koji je koautor istraživanja, rekao je da je zabilježen nedostatak prijavljivanja ovih slučajeva od strane studenata.

„Na osnovu statistike koju smo prikupili u anonimnim upitnicima, 86 odsto studenata je izjavilo da ove slučajeve uopšte nije prijavilo. Samo 9 odsto ih je prijavilo fakultetu, oko četiri odsto policiji, samo jedan ili dva odsto u medijima, što implicira da se radi o osjetljivim slučajevima i da je potrebna hrabrost studenata da ih prijave. Razlozi zbog kojih nisu prijavili ove slučajeve je to što ne znaju gdje da ih prijave ili kažu da ne postoje adekvatne strukture na univerzitetima gdje se ovi slučajevi mogu prijaviti. Najveći procenat rekao je da je to beskorisno i neefikasno jer su profesori koji su umješani u ove slučajeve povezani“, navodi Kastrati.

Studija pokazuje da visokoškolske ustanove na Zapadnom Balkanu imaju zastarele nastavne metode, nedostatak upisnih kvota i neusklađenost vještina sa zahtjevima tržišta rada.

Nezadovoljstvo obrazovnim institucijama, prema istraživanju, brojnije je među studentima koji su izrazili želju da studiraju u inostranstvu, sa idejom da im međunarodni univerziteti omoguće lakše zapošljavanje.

Izvor: Koha/Kossev