Sastanak Kurti-Vučić

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) Josep Borrell izjavio je, uoči susreta kosovskog premijera Albina Kurtija i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Briselu, da "ulaže napore da Dijalog Kosova i Srbije dovede do operativnog rješenja" za primjenu Ohridskog sporazuma.

Borrell je na marginama zasedanja šefova diplomatija u Luksemburgu novinarima rekao da je to sad ključno, zato što članice EU razmatraju njegov prijedlog o bar postepenom ukidanju sankcija Kosovu.

"A to može stvoriti scenario u kojem Dijalog, ne kažem da će se obnoviti, ali barem da ne bude grubo prekinut", stavio je do znanja visoki predstavnik Unije.

"Dvojica lidera (Srbije i Kosova) već duže vremena se susreću u okviru Dijaloga, a ja ne želim da se to prekine prije nego što završim svoj mandat", čelnika Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), rekao je Borrell.

Visoki predstavnik EU je objasnio da Kosovo i Srbija "iz jednog ili drugog razloga nisu bili u stanju da primjene taj sporazum", ali je predočio da je "sad nužno da obnovimo susrete u visokoj ravni da bi se znalo gdje smo".

Borrell i Lajčak će, prema saopštenju EEAS, sutra u Briselu najprije razgovarati posebno s Vučićem, a potom takođe samo s Kurtijem, a zatim bi trebalo da usledi zajednički sastanak visokih zvaničnika EU i srpskog predsjednika i kosovskog premijera.