U fokusu će biti ZSO

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u Briselu u srijedu u okviru nove runde dijaloga Kosova i Srbije, a analitičar Avni Arifi kaže da ne očekuje napredak procesa, kao i da će u fokusu biti Zajednica srpskih opština, prenosi Dukađini.

Arifi kaže da mu je čudan trenutak u kojem dolazi do ovog susreta jer se dešava, kako kaže, poslije dva diplomatska gubitka Kosova.

Kao prvi, Arifi navodi to što nisu ukinute kaznene mjere koje je EU uvela Kosovu prije godinu dana, odnosno blokada u Uniji po tom pitanju.

Drugi diplomatski poraz je, kako kaže Arifi, to što je poslije traženja sa Kosova da Miroslav Lajčak više ne bude specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije, njemu je mandat produžen do januara od strane EU kao rezultat njegovog dobrog rada.

"Zanimljivo mi je da je došao na Kosovo i dogovorio sastanak poslije devet mjeseci. Ne vjerujem da će doći do pomirenja ili unapređenja procesa, ali vjerujem da će ovo biti još jedan sastanak na kome će biti u centru pažnje Zajednica opština sa srpskom većinom i tendencije da se ovaj proces pogura dalje", dodao je Arifi.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini