Poslanik LDK

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj kaže da trenutna situacija nije povoljna za održavanje redovne sjednice Skupštine, pošto je, prema njegovim riječima, Vlada izgubila legitimitet, a premijer Albin Kurti odustao od održavanja vanrednih izbora, piše Telegrafi.

Zemaj je rekao da će na narednoj sjednici Skupštine Kosova biti razmatrano oko 35 tačaka.

On je rekao da Vlada svojim pristupom ugrožava Kosovo uspostavljanjem personalnih struktura u nezavisnim institucijama kao što su Tužilački savjet Kosova i Nezavisna komisija za medije.

“Nije slučajno ovo što se dešava na Kosovu, posebno nakon gubitka legitimiteta ove Vlade, odustajanja gospodina Kurtija da izađe na vanredne izbore i onoga što smo mi nazvali nacionalnom brigom, autokratijom i nametanje personalne strukture u nezavisnim institucijama kao što su Tužilački savjet Kosova i nezavisna komisija za medije i mnoge druge organizacije koje su nezavisne po ustavu. Tome ćemo se suprotstaviti na narednoj sjednici“, rekao je on.

Govoreći o susretu premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u srijedu, Zemaj je rekao da je ceo proces oko dijaloga vođen netransparentno što ukazuje na njihovu zabrinutost.

Zemaj je na kraju pozvao Vladu da bude odgovorna u narednim koracima dijaloga u vezi sa postignutim sporazumima i podrškom saveznika.

„Postoji mjesta za zabrinutost jer ceo ovaj proces prati netransparentnost i izbjegavanje odgovornosti pred poslanicima. Prećutana ili pokušaj da se ućutka posjeta izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, proizvod je sastanka Kurtija i Vučića, pa pozivamo vladu da bude odgovorna vezano za sporazume koje podržavaju međunarodni partneri”, rekao je Zemaj.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi