Pogrešna politika

Stručnjak za međunarodne poslove Dritero Arifi kaže da je Vlada Kosova kaznene mjere EU shvatila kao dečiju igru, te da mjere ni posle godinu dana nisu uklonjene jer je Kosovo kasnilo sa sprovođenjem obaveza koje je preuzelo, prenosi Gazeta blic.

"Mjere nisu kaznile samo Vladu Kosova, već i državu, što posljedično utiče i na građane. Mislim da je greška Vlade što je ove mjere shvatila kao dečju igru, to je pogrešna politika i primjećuje se da su izgradili drugačiju sliku za Kosovo pred zemljama Evropske unije", rekao je Arifi.

Kako je dodao, mjere su bile nepravedne u pogledu stanja na terenu.

"Srbija je morala da bude kažnjena sa 100 puta većim mjerama. To nije bila ravnoteža EU u odnosu na Kosovo i Srbiju, ali oni su odlučili i mi smo morali da se suočimo sa njima", poručio je on.

Prema Arifiju, razlog što kaznene mjere nisu uklonjene već godinu dana je to što je Kosovo kasnilo sa sprovođenjem obaveza koje je preuzelo.

Kaže da su premijer Albin Kurti i njegova vlada pokazali veliki nedostatak pogleda na svet diplomatije i da su nepredvidivi ili "politički tinejdžeri".

"Kurtijeva vlada se više bavi izjavama i nekom vrstom pretećeg, iritantnog jezika prema zvaničnicima EU. Mislili su da kako razgovaraju sa opozicijom, mogu i sa EU, pa su Kurtijeve izjave često bile skandalozne i besmislene", rekao je Arifi.

Smatra da je Kosovu potreban premijer koji nema na umu sljedeće izbore.

"Dokle god imamo političara kao što je Kurti koji misli samo na izbore, zemlja nema ambicije", kaže Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic