Bivši diplomata

Bivši diplomata Avni Arifi kaže da je razlog zbog kojeg je Kosovo već godinu dana pod mjerama, neuspjeh diplomatije, kao i da vlast nikada nije bila dalje od političkog dogovora za sjever, piše Gazeta blic.

„Prvi razlog uvođenja mjera EU je uvjerenje da je Kosovo krivo za eskalaciju situacije. Zatim slijedi sporazum kojim se Kosovo, između ostalog, obavezalo da će do kraja ljeta stvoriti pravni osnov za održavanje izbora u sjevernim opštinama. Ovdje postoji velika kontradikcija da li je Kosovo ispunilo kriterijume ili ne. Neki kažu da su traženi izbori, neki da nisu, u stvari Vlada Kosova kaže da smo stvorili mogućnost ili proceduru da legalno izađemo na izbore. Ovo je jedan od problema, drugi problem je što kosovska diplomatija nije uspjela da ubedi međunarodnu zajednicu da je njena uloga u deeskalaciji situacije. Vlada Kosova nije iskoristila zamah nakon napada u Banjskoj, da postigne da mjere budu ukinute ili da se Srbiji uvedu iste mjere. Dakle, uglavnom govorimo o neuspjehu kosovske spoljne politike”, rekao je Arifi.

Arifi kaže da su izjave zamjenika premijera Besnika Bislimija da će mjere biti ukinute, još jedna njihova prevara.

“Mjere su između ostalog uvedene jer nije postojala komunikacija i koordinacija sa međunarodnom zajednicom. Kurtiju je ovo pitanje izgledalo kao šala, ali mjere EU su koštale građane. Da li će one biti uklonjene ili ne, zavisi od izvještaja Josepa Borrella. Nadamo se da među zemljama EU ima onih koje zahtjevaju balans jer je zaista neoprostivo da se Srbija ne suoči sa mjerama i činjenicom da ćemo sada imati novi pregovarački tim, a razumijem da će EU imati bolji početak u ovom procesu, to je naša nada, dok su stavovi Vlade Kosova i spekulacije premijera i zamjenika premijera da imaju informacije, samo još jedna prevara”, rekao je Arifi.

Očekuje da će do izbora Kurtijevi stavovi biti još radikalniji.

“Od Vlade ćemo videti tendenciju da se situacija na sjeveru prikaže kao idealna, a zapravo ne odražava stvarnost”, dodaje.

Ističe da su građani umorni od situacije na sjeveru i Kurtijevim izjavama da je došlo do normalizacije u tom dijelu Kosova.

“Lično smatram da do normalizacije situacije dolazi tek kada postoji politički dogovor između države i građana koji tamo žive. Održavamo situaciju koja je mnogo bolja nego ranije u pogledu bezbjednosti i prisustva Policije Ksoova, ali malo je onih koji vjeruju da takva situacija može biti stabilna i da možemo da imamo mir i stabilnost dokle god nemamo politički dogovor. Mogu reći da nikada nismo bili dalje od političkog dogovora za sjever”, izjavio je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic