Vlada treba da promjeni stav

Iako kaže da su mjere EU bile nepravedne, politikolog Albinot Maloku ističe da su one koštale Kosovo imidža, a Kosovo nije preduzelo nikakve korake po pitanju ovih sankcija, prenosi Gazeta Blic.

„Ove mjere su koštale Kosovo u mnogim aspektima, ne samo u ekonomskom smislu već i u pogledu imidža. U ovom periodu, Vlada Kosova, koja je bila odgovorna u smislu posljedica, nije preduzela korake koji se preporučuju, posebno od saveznika, što je koštalo Kosovo. S druge strane, najgore je to što Vlada Kosova i dalje spekuliše o vjerovatnoći ukidanja mjera, što ne ostavlja utisak, posebno u ovim okolnostima, na institucije Evropske unije. Sada kada se mjere ponovo mogu ukinuti, ne bi bilo potrebe da se spekuliše pošto je zamjenik premijera Kosova dobio suštinsku poruku”, rekao je Maloku.

Naveo je da je trenutna vlada došla uz pomoć glasova naroda Kosova, ali i da je u međuvremenu narušila odnose sa partnerima.

„Mnogo je faktora koji to pokazuju, ne samo od nas koji to razotkrivamo, već i činjenice govore da nisu dobri. U svakom slučaju, Vlada Kosova je kriva što nije imala mudrosti da shvati njenu težinu, interes Republike Kosovo u odnosu na održavanje ovih odnosa, zatim i dvoličnost Evropske unije u odnosu na Kosovo“, rekao je Maloku.

Dodao je da Vlada Kosova treba da promjeni svoj stav.

„Imam utisak da premijer zemlje nema ni volju ni želju da se mijenja u ovom izvještaju, posebno kada se vidi da smo u procesu izbora“, zaključuje Maloku.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic