Promjena stavova

Generalni sekretar Demokratskog saveza Kosova Imri Ahmeti tvrdi da Vlada Kosova ima česte promjene stavova po pitanju dijaloga i izneneđen je što se lako uništavaju odnosi sa saveznicima koji su, kako tvrdi, građeni godinama, prenosi Front onlajn.

Gradonačelnik Lipljana i sekretar LDK je ocjenio da je „logika isključivanja i odugovlačenja premijera Kurtija“ u odnosu na dijalog veoma štetna.

„Definitivno nismo srećni što smo u ovoj političkoj poziciji kada su u pitanju međunarodni odnosi. Unutrašnje polarizacije u našem društvu i polarizacije u regionu i na međunarodnom planu su očigledno jedna od karata koje ovu vlast najviše održavaju u životu. Ovi trendovi da se izvještaji stalno pogoršavaju, ne vjerujem da čine uslugu ovoj zemlji i biće teško i biće potrebno mnogo vremena da se povrati izvještaj kakav je naša zemlja imala”, rekao je Ahmeti.

On je govorio i o „čestim promjenama” u stavovima Kurtijeve vlade.

„Česte su promjene stavova aktuelne Vlade po pitanju dijaloga. Videli smo ih od trenutka kada je izašao i tražio Vučićev potpis da prihvati Asocijaciju i druge sporazume, ali smo videli i ranije stavove prije dolaska na vlast, da će preispitati sve dogovore i da će biti dodatnih zahtjeva, a sada se uopšte ne pominju. Onda smo u kontinuitetu imali izjave da će dijalog biti šesti ili sedmi prioritet. Mislim da takva logika koja isključuje, prolongira, iritira druge ne ide u korist zemlji”“, rekao je Ahmeti.

On je podsjetio da je Kosovo tu gdje jeste zahvaljujući koordinaciji sa međunarodnim faktorom.

„I sva ova konstrukcija svih tih godina tako dobrog odnosa sa cijelim međunarodnim faktorom da bude ugrožen promenama stavova, obećanjima koja se daju u početku i na kraju se ta obećanja mijenjaju, naravno da će biti teško da obnovimo ove odnose“, rekao je Ahmeti.

Prema njegovim riječima, Kosovo rizikuje da dodatno naruši odnose sa međunarodnim prijateljima.

„Ovakvim pristupom vjerujem da još više rizikujemo, jer mislimo da drugi imaju obavezu prema nama, a ne vidimo svoje obaveze. U stvari, naša je obaveza da interno uredimo svoje poslove, a pomoć naših prijatelja je upravo vezana za to, kako bismo mogli da rešimo probleme sa kojima se kao država suočavamo. Težnja da okrivljujemo druge, a da ne tražimo odgovornost u sebi, sklonost je koja će nam stalno štetiti”, rekao je Ahmeti.
 
Izvor: Kosovo Online/Front Online