Poslanik PDK

Poslanik najveće opozicione partije PDK Hisen Berisha okrivljuje vladu Albina Kurtija za kaznene mjere Evropske unije, ali ističe bojazan da mjere neće biti ukinute, dodajući mogućnost dodatnih mjera i pritisaka iz SAD, prenosi Gazeta Blic.

„Mjere su podstaknute ili izazvane političkim odlukama koje je Vlada donela, a koje su bile nekoordinisane sa međunarodnim partnerima. Znate razlog i uzrok kada su se te mjere odlučivale, u kakvom smo političkom procesu bili, međunarodnom pritisku za nekoordinaciju političkih akcija koje su dovele do dezorganizacije onih dostignuća koja su ostvarena u procesu integracije Srbije. Onda su mjere koje je preduzela Evropska unija, znate da su ih pratile mjere za povlačenje iz sertifikacije vojnih kapaciteta. To nisu bile jedine mjere, upozorene su i druge mjere ako Vlada ne napravi prekretnicu na sjeveru", rekao je Berisha.

On dodaje da je sada vrijeme kada će te mjere imati efekta, čak upozorava da će ovog mjeseca biti odlučujuće, ako Kosovo bude imalo druge dodatne mjere.

„Sada smo u situaciji da ove mjere počinju da daju efekat. Kosovo će se suočiti sa sprovođenjem obaveza i ako to ne učini, mjere će ostati. Ono što je gore i uznemirujuće je upozorenje na dodatne mjere. Mislim da će mjesec jun definisati da li će Kosovo imati druge dodatne mjere. Ne da one neće biti uklonjene, jer je posrednik Evropske unije stavio do znanja da Kosovo mora da ispuni svoje uslove za ukidanje mjera“, rekao je Berisha.

Berisha je istakao da su mjere su donete sa razlogom, iako je po njegovom mišljenju, to veoma nepravedno.

„Ne vidim samo tu zabrinutost, vidim i mogućnost uvođenja dodatnih mjera i da ne zaboravimo da će te mjere onda ići na još viši nivo, a ovde će pritisak doći direktno iz SAD. Ostale mjere će uticati na veoma osjetljive segmente Kosova, poput bezbjednosti i odbrane“, rekao je Berisha.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic