Poslanik PDK

Vojni analitičari dvojako tumače namjeru vlade da sportski aerodrome Dumoš kod Podujeva, na kome je trenutno Eulex, pretvore u vojni aerodrom KBS, prenosi Teve1. Član Odbora za bezbjednost i odbranu, poslanik PDK Hisen Berisha upozorava da raspoređivanje KBS uz granicu sa Srbijom nije strateški pametno.

„Nije dobro da se objekti od posebnog značaja nalaze u blizini granice, a situacija njihove zaštite i očuvanja je mnogo teža. Vjerujem da imate informaciju da su u prvim napadima na državu koja tvrdi da je izvršila invaziju na drugu državu uključeni objekti od posebnog značaja, posebno aerodromi“, rekao je Berisha.

On je dodao da bi ovaj vojni aerodom u praksi služio za ograničene letove helikoptera i u budućnosti borbenih aviona.

„Možda će to biti u praksi i ograničenim letovima helikoptera u budućnosti kada budemo imali snage ili ako ćemo kupiti avione poput izraelskog tipa koji mogu zamjeniti multifunkcionalne helikoptere u svakom pogledu koje smo planirali da kupimo od odnose se na evakuaciju, borbu protiv vatre, ali i stvarne borbe na bojnom polju“, rekao je Berisha.

S druge strane profesor kriminologije Fatmir Qollaku smatra da je lokacija za vojni aerodrome više nego pogodna i da je od strateškog značaja.

„Ova infrastruktura koja je stavljena u službu KBS-a je više nego pogodna i naravno unapred su procjenjene druge okolnosti i objektivnog i strateškog karaktera. Naravno lokacija je veoma važna za strateške i operativne KBS-a kako bi efikasno obavljali dužnosti i obaveze koje proizilaze iz Ustava sa misijom KBS-a“, smatra.

Teve1 je zatražio odgovor od Ministarstva odbrane kada se očekuje da ovaj aerodrom pređe pod njegovo upravljanje, ali nisu dobili odgovor.

Vlada Kosova usvojila je početkom marta prijedlog Ministarstva odbrane da se imovina nekadašnjeg aerodroma Dumoš ustupi Kosovskim bezbjednosnim snagama.

Ministar odbrane Ejup Maqedonci je objasnio da je imovina nekadašnjeg aerodroma od posebnog strateškog značaja za raspoređivanje vojnih kapaciteta.

Izvor: Kosovo Online/teve1