Ispravno?

Zvaničnici u Vladi Kosova insistiraju da se nacrt ZSO koji je predložila Evropska unija pošalje Venecijanskoj komisiji na ocjenu, dok su mišljenja analitičara podijeljena i dok jedni smatraju da je stav vlade ispravan, drugi ukazuju da EU nema obavezu da to učini.

Zamjenik ministra pravde Vigan Qorolli kaže da bi EU i specijalni izaslanik Miroslav Lajčak trebalo da "legalizuju" nacrt statuta ZSO, jer kako ističe, taj dokument ima sadržaj, ali ne i formu za slanje Ustavnom sudu.

"Institucije EU, u ovom slučaju Lajčak ili Borrell, i mehanizmi koji ih prate, treba da pošalju nacrt Venecijanskoj komisiji. Venecijanska komisija je tijelo koje se bavi pitanjima vladavine prava i demokratija koja su nastala kasnije. Institucije EU mogu da šalju i traže savetodavno mišljenje, koje nije obavezujuće. U tom slučaju, mišljenje Komisije i Ustavnog suda figurativno postaju dvije odluke“, rekao je on.

Politički analitičar Dorajet Imeri kaže da bi, kako bi se izašlo iz trenutnog ćorsokaka u dijalogu i pokušalo da se nađe rješenje za temu ZSO, bilo dobro da EU pošalje Venecijanskj komisiji nacrt.

"Bilo bi dobro dati 'kritičniju' dimenziju sadržaju ovog dokumenta. Naravno, da nastavi da ispunjava međunarodne obaveze koje Kosovo ima. Prije svega, slanjem nacrta Ustavnom sudu, što bi značilo ispunjenje obaveza koje Kosovo ima u ovoj fazi“, naglašava on.

Međutim, ekspert za evropske integracije Dritero Arifi ukazuje da EU nema obavezu da pošalje nacrt statuta ZSO Venecijanskoj komisiji.

"Evropska unija nema obavezu da bilo šta šalje bilo gdje. Na kraju krajeva, to je naša međunarodna obaveza koju moramo da sprovedemo. Kako ćemo da sprovedemo, na Kosovu je, ali EU nema obavezu da to nigdje šalje. To je više izborni narativ nego racionalni“, rekao je Arifi.