Toplotni udar

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova (NIJZK) dao je preporuke građanima za zaštitu od vrućine i sunca, posebno tokom podneva kada se temperature približavaju ili ponegdje prelaze 40 stepeni Celzijusa.

"Visoke temperature koje se bilježe ovih dana negativno utiču na ljudski organizam, posebno na starije. Dugotrajnim izlaganjem suncu možemo da patimo od toplotnog udara, koji dovodi do dehidracije organizma, praćenog grčevima, povraćanjem, dijarejom, crvenilom i pečenjem kože, komplikuje kardiovaskularni sistem do zatajenja bubrega“, navodi se u jučerašnjem saoptenju NIJZK-a.

Prema NIJZK-u, starije osobe ne bi trebalo da se izlažu sunčevoj svetlosti u vremenskom intervalu od 10.00 do 17.00 časova, posebno starije osobe sa srčanim oboljenjima ili one sa dijabetesom.

"Stariji pri izlasku iz kuće moraju pokrivati glavu kapom ili maramom; odjeća treba da bude tanka, udobna, od lana ili pamuka i svjetlih boja. Takođe je potrebno uzimati 2 litra tečnosti u toku dana, bilo 8 čaša vode ili u obliku supe ili čaja; treba izbjegavati i kajganu, veoma slanu ili slatku hranu, dok treba uzimati dosta sezonskog voća i povrća“, obavještava NIJZK.

Preporučuje se i konsultacija sa lekarom ako pacijent ima glavobolju, bolove, vrtoglavicu, dehidraciju, suva usta i kožu.

Iste preporuke dale i susjedne zemlje.