Nazadovanje

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj ukazao je da će pismo lidera Francuske, Njemačke i Italije upućeno premijeru Albinu Kurtiju povodom članstva u Savjetu Evrope ubuduće biti veto Kosovu za pridruživanje ostalim međunarodnim organizacijama, prenosi Telegrafi.

On je naglasio da je tokom svog mandata premijer doprineo nazadovanju Kosova u svim oblastima.

"Ako nema priznanja, ako nema članstva u međunarodnim organizacijama, ako nema dobijanja statusa kandidata za Evropsku uniju, ako postoji sporazum u okviru dijaloga koji je naneo kolosalnu štetu Kosovu i ne zahtjeva međusobno priznanje, onda to sve govori da je za vreme Kurtijeve vlade Kosovo podjeljeno na pola", rekao je Hoxhaj.

Govoreći o spoljnoj politici, Hoxhaj je istakao da su greške ove vlade na spoljnopolitičkom planu nemjerljive i da su narušeni odnosi sa onima koji su oduvek podržavali nezavisnost Kosova.

Osvrnuo se i na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama i ukazao da su Italija, Francuska i Njemačka stavile veto na taj proces zahvaljujući jednostranim poteztima aktuelne kosovske vlasti.

"To čuveno pismo Scholza, Macrona i Meloni... ako Kosovo u Savjetu bezbjednosti UN ima iza sebe ruski i kineski veto da ne uđe u UN, ovo pismo je sada novi veto evropskih država, sponzora nezavisnosti Kosova, u odnosu na članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Gdje god se Kosovo bude kretalo u narednim godinama, oni će imati to pismo kao uslov, bilo za članstvo u Savjetu Evrope ili za organizacije van Evrope", istakao je Hoxhaj.

Smatra da je odgovornost za nazadovanje Kosova isključivo na premijeru Albinu Kurtiju.

"To se desilo zato što je Kurti, sve dok je bio u opoziciji, u svim spoljnopolitičkim temama imao pogrešan pristup i nastavio da ima pogrešan pristup i nakon preuzimanja prve i druge vlade, kao i nedostatk potpune jasnoće šta se dešava na međunarodnom planu", ocjenio je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo online/Telegrafi