Poslanik VV

Član Komisije za evropske integracije iz Samoopredjeljenja Agon Batusha rekao je da bi specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak trebalo da razjasni da li postoji dogovor za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, prenosi Indeks onlajn.

"Dobro je što nam Lajčak objašnjava da li ima dogovora ili ne jer po Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije nema Ohridskog i Briselskog sporazuma. Dakle, šta da radimo? Znamo da postoji 36 sporazuma koji su postignuti u Briselu od 2011. godine i da ih treba primjeniti, naravno bez kršenja ustava, suvereniteta i teritorije Republike Kosovo", kazao je Batusha.

Ali, kako dodaje, mora da postoji određeni plan i mora se tražiti od Srbije da sprovede sporazume.

"Kao što znamo Srbija nije sprovela nijedan sporazum. A Kosovo je svojim mogućnostima pokušalo da sprovede neke od onih sporazuma koji ne utiču na pravno-politički i administrativni sistem Kosova", rekao je Batusha.

Poslanik Demokratske partije Kosova Elmi Reqica rekao je da su kaznene mjere, kao i stagnacija Kosova na putu integracija neki od elemenata koji pokazuju da je međunarodni faktor okrenuo leđa Kosovu kao rezultat nekoordinisanog pristupa Kurtijeve vlade.

"Ova Vlada suštinski šteti državi Kosovo. Imamo i sankcije protiv onoga što je u dva slučaja u Ohridu i Briselu ova Vlada prihvatila mimo sporazuma 2013. i 2015, čiji je vrhunac ili kruna presuda Ustavnog suda iz 2016. godine", rekao je Reqica.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline