Poslanik PDK

Bivši direktor Policije Kosova i poslanik opozicije u Skupštini Kosova Rashit Qalaj kaže za Radio Slobodna Evropa da odluka o otvaranju mosta na Ibru pripada Vladi Kosova, ali da ne vjeruje da tu odluku Vlada može doneti sama, odnosno bez koordinacije sa međunarodnim faktorom, posebno sa Kforom.

"Ako Vlada Kosova donese odluku, bojim se da je neće sprovesti Kfor", kaže Qalaj.

Otvaranje mosta, Qalaj vidi kao politički problem između Kosova i Srbije, koji ima potencijal da se pretvori u bezbjednosni problem. Prema njegovim riječima, eskalacija situacije zavisi od stava Srbije, a ne od kosovskih Srba.

"Najbolji način bi bio da se most otvori u koordinaciji sa međunarodnim bezbjednosnim mehanizmima, posebno sa Kforom. Možda će za kratko vrijeme tamošnji saobraćaj nadzirati Policija Kosova, dok će jedinice Kfora ostati u blizini", dodaje.

Qalaj smatra da je koordinacija ključna i da treba da bude u skladu sa sporazumom postignutim u Bratislavi između Kosova i EU, pre godinu dana, za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova, nakon što su albanski gradonačelnici preuzeli upravljanje opštinama na sjeveru Kosova.

Sporazum iz jula 2023. predviđa da Vlada Kosova "neće preduzimati nikakve radnje koje bi mogle da eskaliraju situaciju na sjeveru Kosova".

Qalaj, koji je bio i član kosovskog pregovaračkog tima kada se razgovaralo o mostu, ocjenjuje da će otvaranje mosta biti odloženo ako se o ovoj temi razgovara u okviru dijaloga u Briselu.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini