Traži drugog glumca...

Krajnje kontradiktoran stav Albina Kurtija u odnosu na nacrt statuta Zajednice srpskih opština, koji je pripremila Evropska unija uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, za bivšeg poslanika pokreta Samoopredjeljenje Afrima Kasollija znači samo jedno – da Vlada nije protiv ZSO, već protiv preuzimanja odgovornosti za uspostavljanje tog mehanizma, piše Albanian post.

"Traži drugog glumca koji će preuzeti ovaj teret. Da bi Kurti mogao da se opravda pred javnošću", tvrdi Kasolli.

Zbog takvih stavova, Kasolli Kurtija upoređuje sa Pontijom Pilatom koji je "oprao ruke" tokom suđenja Isusu Hristu i to tako što je pored njega izveo i lopova Varavu i upitao narod kome žele da oproste, a narod je izabrao Varavu.

"Svrha Kurtijevih odiseja je da opere ruke kao Pontije Pilat. Kurti je na indirektan način javno tražio od predsjednice Vjose Osmani tako nešto, ali ona očigledno nije prihvatila da igra tu ulogu", kazao je Kasolli.

Da će Kurti formirati Zajednicu, kao što je dao zemljište manastiru Visoki Dečani, smatra univerzitetski profesor Dritero Arifi koji dodaje da u ovoj fazi Kurti želi da kupi vrijeme do sljedećih izbora.

"Samoopredjeljenje, kada budu sljedeći vanredni ili redovni izbori, želi da ima moćnu kartu u ruci da kaže građanima 'nismo prihvatili nacrt statuta', na neki način populistička politika, jer onog trenutka kada dođu na vlast, u drugom mandatu sprovešće sve što je dogovoreno u Briselu", kazao je Arifi za Albanian post.

Arifi se prisjeća vremena kada je Kurti prihvatio nacrt modernog evropskog statuta, ističući da je u toj fazi izvršna vlast "bila na sedmom nebu i veličala sebe".

"Pa, u posljednje vrijeme postoji jako odbijanje da mi ne prihvatamo 'nepapir', pa imamo posla sa kontradikcijom, to pokazuje da imamo posla sa tinejdžerskom, neukom, nezrelom i nepromišljenom Vladom", kazao je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post