Potpredsednik Vlade

Potpredsednik Vlade Kosova Besnik Bislimi izjavio je za Teve 1 da zbog protivljenja jedne evropske zemlje, EU neće uvesti mjere Srbiji zbog slučaja Banjska.

"Postoji jedna država EU koja je zapretila da će staviti veto na uvođenje mjera protiv Srbije. Nije riječ o žalbi, ali u pitanju je stav države koja kaže da ni pod kojim uslovima neću dozvoliti nametanje mjera Srbiji“, tvrdi Bislimi, ne otkrivajući o kojoj zemlji je riječ.

On je podsjetio da se u EU odluke donose konsenzusom.

Analitičari na Kosovu pretpostavljaju da zemlja koja ne prihvata da Srbija bude sankcionisana, može da bude jedna od pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo.

"Pošto Bislimi nije rekao ime, mislim da to mora da bude jedna od država koja ima neprijateljski odnos prema Kosovu, koja nije priznala nezavisnost“, kazao je politikolog Selam Skadar.

On smatra da bi Njemačka i Francuska trebalo da izvrše veći pritisak na tu zemlju, kako bi se taj stav što prije promjenio, jer je za njega slučaj Banjska „otvoren čin protiv druge zemlje“.

Politikolog Fidan Ukaj kaže da EU treba da ima rigorozniji pristup prema Srbiji.

"Postupci EU treba da budu rigorozniji, da Srbija bude odgovorna, kao i da joj se uvedu sankcije. Kako se čini, politika umirenja prema Srbiji se privodi kraju, a počeće drugi pristup prema Srbiji i nadam se da će to ujediniti zemlje EU i da ćemo videti sankcije protiv Srbije“, rekao je Ukaj.

Izvor: Kosovo online/Teve 1