Poslanik LDK

Poslanik LDK Armend Zemaj ocjenio je da će susret premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića uticati i na odluku EU o ukidanju mjera Kosovu, ali da će fokus njihvog razgovora biti na evropskom nacrtu statuta Zajednice srpskih opština koji, dodao je, govori o nesposobnosti vlade, prenosi Teve1.

"Videli smo saopštenja u kome se navodi da će se razgovarati o primjeni sporazuma koji uključuju i 'Zajednicu’ Albina Kurtija... Kurti nikada nije imao nacrt za ZSO i to je jasan pokazatelj da je vlada nesposobna. Ona nije bila strana koja je preuzela proces u svoje ruke, već je čekala da se sakrije iza neuspjeha i prepusti krivicu međunarodnom faktoru”, rekao je Zemaj.

On je dodao da Demokratski savez Kosova sumnja da bi na sastanku u Briselu mogao da se dogovori još neki aneks sporazuma.

"Izgleda da i u EU ima kolebanja oko ukidanja mjera, ali vjerujem da je to vezano i za sastanak Kurti-Vučić u srijedu. Ostaje da se vidi i da li postoji neki dodatni dogovor. Ne bih želeo da vlada ponavlja greške. Ne bi trebalo da postoji nikakav drugi aneks sporazuma. Možda postoji, a sumnjam, nešto drugačije od onoga što se traži u sprovođenju ranijih sporazuma”, rekao je Zemaj.

U Kurtijevom kabinetu, za Teve1 je potvrđeno da će premijer prisustvovati sastanku na koji je pozvao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell.

Izvor: Kosovo Online/teve1