Maligni utacaj Rusije

Koordinator Centra za globalno angažovanje Stejt departmenta James Rubin izjavio je u četvrtak da je dugoročni cilj normalizacije odnosa Beograda i Prištine međusobno priznanje Srbije i Kosova.

Rubin je za Glas Amerike kazao da putem medija koji posluju u Srbiji Rusija i Kina vrše "maligni uticaj" tako što koriste i šire dezinformacije i time podrivaju "evroatlantske integracije i podstiču regionalne napetosti".

"Teško je zamisliti normalizovane odnose između Kosova i Srbije bez priznanja, a činjenica da neke zemlje, koje su već članice Evropske unije, ne priznaju Kosovo nije relevantna. Kosovo i Srbija imaju problem koji mora da se reši. Moraju da normalizuju odnose", kazao je on.

Rubin je naveo da predstavlja politiku administracije američkog predsednika Joea Bidena i da zauzvrat moli za istu ljubaznost koju Sjedinjene Države pružaju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, iako je imao značajnu ulogu u administraciji Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije.

"Ne razgovaramo s njim o tome. Ne zamerimo mu to kada sarađujemo sa njim. Ali, nažalost, u Srbiji ima onih koji, kad god nešto kažem u ime Bidenove administracije, to žele da povežu sa onim od pre 25 godina", kazao je Rubin.

Zaključuje da su vrednosti Zapada i Sjedinjenih Američkih Država dominantne u Evropi i u zemljama koje žele da budu njen deo i pored toga što "Rusija nastavlja da eksploatiše pitanje Kosova i Srbije preteći da će staviti veto na članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama".

"Dakle, Rusi nastavljaju sa pokušajima da dele, dok Sjedinjene Države, sarađujući sa našim prijateljima i saveznicima, pokušavaju da ostave te užasne dane prošlosti iza nas", kazao je Rubin.