Politički analitičar

Politički analitičar Nezir Kraki rekao je da visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell i specijalni predstavnik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak završavaju mandat bez konkretnih rezultata u vezi sa Kosovom.

Kraki je rekao da su mjere protiv Kosova donete kao rezultat dvostrukog standarda koji je Evropska unija koristila u dijalogu, a koji, prema njegovim riječima, nije dao rezultate.

"Lajčak i Borrell, nažalost, završavaju svoj mandat bez konkretnih rezultata. Po svoj prilici, te mjere su tada donete jer EU nije smela da izvrši pritisak na Srbiju. Pa su onda razmišljali: 'Hajde da izvršimo pritisak na slabiju stranu', u ovom slučaju Kosovo", rekao je on na Teve 1.

Upitan zašto EU nije sankcionisala Srbiju, on je rekao da je to učinjeno jer se u ovom trenutku procjenjuje da je "povratak Srbije u Evropu važniji od konsolidacije Kosova kao države".

"U evropskim kancelarijama, ali i među američkim i evropskim diplomatama na Kosovu i Beogradu ugrađeno je izvesno uvjerenje - ideja da Srbija mora da se rastane od Rusije i vjerovatno je za sada interes da se Srbija vrati u Evropu važniji od konsolidacije Kosova kao države“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Teve1