Predsjednik SDP

Predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molliqaj kaže da na sjeveru Kosova postoji kontrola institucija, ali ne i suverenitet i navodeći da Srbi na sjeveru od "oslobođenja" nikada nisu bili dalje od kosovskih institucija, a da je posljedica svih dešavanja nacrt statuta Zajednice srpskih opština, prenosi Dukađini.

Molliqaj ističe da je prihvatanje Zajednice srpskih opština isto što i prihvatanje autonomije tog dijela Kosova.

"Po našem uvjerenju, ovo pokazuje da je problem sjevera samo politički... Rezultat akcija na terenu, bilo da su preduzete samo iz izbornih ili čak iz razloga strateškog dijaloga, jeste katastrofalan. Rezultat je nacrt EU za ZSO. Za mene je Kurti napravio Zajednicu, čim ju je prihvatio", dodao je Molliqaj.

Kaže i da na sjeveru zemlje postoji kontrola od strane institucija, ali da nema suvereniteta i ističe da Srbi na ovim prostorima nikada nisu bili dalje od institucija Kosova.

Naglasio je da je vlada primenila red i zakon na sjeveru "uklanjajući kriminalce i smanjujući korupciju u najvećoj mogućoj meri".

Međutim, naglašava da su te akcije na terenu donele predloge saveznika u dijalogu za osnivanje ZSO na sjeveru.

Molliqaj je ocjenio da to pokazuje da je problem na sjeveru više političko pitanje nego pitanje sprovođenja zakona na terenu.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini