Poslanica VV

Poslanica Samoopredjeljenja Arbereshe Kryeziu-Hiseni naglasila je da bi SAD i Evropska unija mogle da budu razumnije kada je u pitanju ukidanje sankcija Kosovu, budući da neke zemlje Unije podržavaju uklanjanje tih mjera, prenosi Gazeta Blic.

Kryeziu-Hiseni je na taj način reagovala na izjave portparola Evropske unije Petera Stana o mogućnosti da bi akcije Kosova na zatvaranju jedinica "Poštanske štedionice" Srbije na sjeveru zemlje mogle uticati na sadržaj najnovijeg izvještaja o eventualnom ukidanju sankcija prema Kosovu.

Kryeziu-Hiseni je podvukla da su akcije kosovskih institucija bile ispravne i neophodne u borbi protiv "nezakonitosti" na sjeveru Kosova.

"To je bila ispravna akcija koju su kosovske institucije uradile, jer su se borile protiv nezakonitosti koja je postojala na sjeveru Kosova. Mislim da je to unutrašnje pitanje naših institucija, o tome ne treba razgovarati u okviru debata koje se kreiraju u EU“, rekla je Kryeziu-Hiseni.

Ona je izrazila sumnju u izvještaj američkog State departmenta o upotrebi srpskog dinara, tražeći više razuma od Sjedinjenih Američkih Država i EU.

"Stav State Departmenta može se bazirati na mišljenju određene grupe koja u nekom trenutku može biti uključena u izradu tog izvještaja. Ali to ne znači da cijela SAD misli da je to bila pogrešna odluka ili pogrešna akcija. Možda imaju takvo mišljenje, pa u izvještaju bude kritika na račun nekih akcija Kosova, ali ipak mislim da su institucije Kosova uradile pravu stvar. Čak je i ovakvu akciju odavno trebalo uraditi i nije je trebalo dozvoliti tim bankarskim institucijama da posluju na Kosovu. Ni SAD ni članice EU nikada ne bi tolerisale to u svojoj zemlji. Zato bi trebalo razumnije da sagledaju situaciju i razumeju Kosovo", rekla je Kryeziu-Hiseni.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta blic