Sjever

Prošlo je 40 dana od kada je stupila na snagu odluka MUP-a, kojom je omogućen prelazak sa srpske vozačke dozvole na kosovsku. Zahtjev za zamjenu do sada je podnjelo više od 1,100 osoba, najnoviji je podatak iz Policije Kosova. Velika većina zahtjeva predata je u opštinama na sjeveru Kosova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova odlučilo je početkom maja mjeseca da otvori mogućnost prelaska sa srpskih vozačkih dozvola izdatih za građane na Kosovu na kosovske vozačke dozvole.

Odluka je na snagu stupila 9. maja, a ta će mogućnost biti otvorena naredna tri mjeseca – sve do 9. avgusta 2024. godine. Po isteku ovog roka, kako je najavljeno, saobraćanje na Kosovu sa srpskim dozvolama koje su izdavane za građane na Kosovu, više neće biti moguće.

Iako je stupila na snagu 9. maja, podnošenje zahtjeva bilo je omogućeno od 10. maja.

Do sada je u opštini Leposavić podnjeto 238 zahtjeva, u Zvečanu 170, Zubinom Potoku 158, a u Sjevernoj Mitrovici 315, potvrđeno je za KoSSev iz Policije Kosova.

Ukupan broj zahtjeva do sada iznosi 1,112

Cijelio proces opremanja kosovskom vozačkom dozvolom, prema najavi, traje 15 dana. Pri uzimanju ove, srpska vozačka koju je podnosilac zahtjeva predao, vraća mu se kao nevažeći dokument. Kako je potvrđeno za KoSSev iz policije, kosovske institucije ga fizički poništavaju.

Da bi se prijavili za prelazak na kosovsku vozačku dozvolu, građani moraju posjedovati: vozačke dozvole izdate od strane Republike Srbije za lica koja su položila vozački ispit za odgovarajuće kategorije poslije 10.06.1999. godine, do 9. maja ove godine.