Ukidanje?

Na današnjem sastanku Odbora za politiku i bezbjednost biće razmatran izvještaj visokog predstavnika EU Josepa Borrella o mjerama koje je EU uvela Kosovu prije godinu dana zbog eskalacije situacije na sjeveru.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak rekao je u Prištini juče da će se o izvještaju, prema njegovim saznanjima, razgovarati danas te da eventualno ukidanje zavisi od ishoda rasprave.

"Jasno sam iznio svoj stav u vezi sa mjerama od septembra, kada sam preporučio da se one uklone. Ali kao što sam rekao, ja nisam dio ovog procesa, to je odluka država članica. Moje lično mišljenje je da ih treba ukloniti. Premijer Kurti nije na Kosovu, zato nismo imali sastanak", naveo je Lajčak.

U Prištini, Lajčak se sastao sa potpredsjednikom Vlade Besnikom Bislimijem, sa kojim je razgovarao o preusmjeravanju fokusa na proces normalizacije odnosa sa Srbijom.

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell dostavio je zemljama članicama EU izvještaj o mjerama uvedenim Kosovu prije više od godinu dana, potvrdio je portparol bloka Peter Stano.

U izvještaju je data ocijena da li treba ukinuti mjere protiv Kosova.